Az elmúlt napokban figyeltük, hogy milyen szavakra kerestek rá a honlapon. Mert tudni szeretnénk mi az, ami érdekel titeket és mi az, amiről szívesen olvasnátok itt. A legtöbbet keresett szavak közt volt a dopping, szteroidok, gyógyszerek, így arra gondoltunk, hogy akkor ebben a témában, pár cikkben írok ismertetőket Nektek. Ezzel a cikksorozattal nem rábeszélni akarunk Titeket a használatukra, hanem tájékoztatni szeretnénk és az érdeklődéseteket kielégíteni.

Az első pár részben a doppingról, annak fajtáiról, módszereiről és pár érdekes esetről lesz szó. Itt nem csak a testépítésre és a fitness-re lesz kihegyezve, hanem több sportág is említésre kerül.

A Dopping szó vagy az angol dope szóból származik, amit az angolok egy Zulu szóból vettek át, ami a „doop” szó volt. A Zulu törzs tagjai vallási és rituális események idején ittak egy erős, alkoholos italt és ezt az italt hívták doop-nak.

Azóta természetesen a jelentése és definíciója megváltozott. A dopping szó jelentése, Antidopping Kódexe szerint "a sportoló egészségére potenciálisan káros és/vagy teljesítményének növelését elősegítő, a sportoló szervezetében kimutatható, bizonyítottan alkalmazott eszköz (módszer vagy anyag)" Sportolók körében csak kokszolásnak nevezik.

Mivel a doppingolás tiltott és igazságtalan előnyhöz juttatja a használóját, ezért a versenysportban dopping ellenőrzéseket tartanak, ami vizelet és vérvételből áll, de nem mindig szokták mindkettőt alkalmazni, a leggyakrabban csak vizelet mintát vesznek. A mintákban a Doppinglistában szereplő anyagokat keresik. A Doppinglistát, minden év elején a WADA adja ki, és minden nemzeti sportszövetség elfogadja, viszont ha idő közben egy újabb anyagot fedeznek fel akkor frissítik a listát. Ha valaki doppingvétséget követ el, akkor az bizonyos szankciókat von maga után, ami akár eltiltás is lehet.

A WADA viszont nem csak világversenyeken ellenőrizheti a versenyzőket, hanem akár év közben is, sőt, most már a válogatott versenyzőknek előre meg kell adniuk mikor, hol lesznek, hogy bármikor ellenőrizhetőek legyenek. Amúgy már az is doppingvétségnek szármít, ha valaki nem tölti ki ezt naplót vagy nincs ott ahol lennie kellene a napló szerint. Mivel már ilyen a rendszer, ezért év közben is más, meg a verseny ellenőrzések alkalmával is más szereket, anyagokat keresnek. A versenyek alatti ellenőrzéseknél, olyan szereket keresnek, amik gyorsan a verseny idejére eredményeznek teljesítménynövekedést és emiatt hamar ki is ürülnek a szervezetből. Idény közben pedig olyan hatóanyagokat keresnek, amit a sportolók kúra szerűen sokáig használnak, amiket a verseny idején már nem tudnak kimutatni. A mintavételeknél 2 részre osztják a mintát, az egyiket az A-próba alkalmával használják és ha az pozitív lett, akkor a sportoló kérheti a B-próbát, amikor a minta másik felét vizsgálják meg.

Pozitív minta esetén szankciók lépnek életbe. Az első alkalommal, ha csak stimulánsokat vagy hasonló anyagokat találnak, akkor csak figyelmeztetésben részesítik az illetőt. Minden más anabolikus szteroid használata esetén vagy doppingpróba manipulálás esetén azonnali kizárás jár a versenyről és 2 éves eltiltás.

Következő részben a doppingszerek fajtáiról lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://pronutrition.blog.hu/api/trackback/id/tr892274969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása