2010.09.10. 14:53
Ne engedj a savaknak!
Amikor megérzed azt a csípő érzést a torkodban, vagy az égő fájdalmat a gyomrod felső részén, az mindig a gyomorsav túltengését jelzi, amit gyomorégésnek is szoktunk nevezni. Szerencsére otthon szinte mindenkinek a rendelkezésére áll a megoldás: egy nagy pohár antacid (savlekötő). Ezek a savak azonban nem csupán kellemetlen gyomorégést és diszkomfort érzetet okozhatnak.
Amikor szervezetünk megemészti az elfogyasztott ételeket, akkor savas és bázikus kémhatású anyagok is keletkeznek. Amikor túl sok savas kémhatású ilyen maradványanyag halmozódik fel, a kutatások kimutatták, hogy elhízás, cukorbetegség, csonttömeg vesztés, izomtömeg vesztés, de még rákos megbetegedés is kialakulhat. A korral a hatások csak rosszabbak lesznek, mivel a vesék egyre kevésbé hatékonyan választják ki a savas anyagokat szervezetből. Még aggasztóbb az a tény, hogy a fehérje a savas anyagok felhalmozódását kiváltó anyagok listáján előkelő helyet foglal el. Ez egy elég szerencsétlen iróniája a sorsnak, hogy a fehérje, amit az izomtömeg növelése és megőrzése érdekében szedünk, ugyanennek az izomtömegnek a kárára is válhat.
Szerencsére egyszerű a megoldás: lúgosan kell étkezni. A Boston-i Tufts Egyetemen azt találták, hogy az olyan étrend, mely a lúgos maradékanyagok képződését támogatja, segít megteremteni az egyensúlyt. A kutatásuk során azok az alanyok, akik káliumban gazdag ételeket ettek (olyanokat, melyek a szervezet lúgosságát javítják), 2,5kg-al több izmot őriztek meg, mint azok, akik kevesebb ilyen ételt fogyasztottak.
Lúgosító ételek
Természetesen a fehérje marad az étkezéseid központi eleme, azonban hogy felvedd a harcot a fehérje savasító hatásával, és hogy ezzel a felszedett izomtömeged minden grammját megőrizd, a fehérjeforrások mellé mindig fogyassz az alábbi lúgosító ételekből is, természetesen a napi szénhidrátszükségleted szem előtt tartása mellett.
Gyümölcsök | Zöldségek | Hüvelyesek |
Alma, sárgabarack, avokádó , banán, fekete és kék áfonya, cukordinnye, cseresznye füge, grépfrút, szőlő, sárgadinnye, kiwi, nektarin, narancs, őszibarack, körte, ananász, szilva, aszalt szilva, mazsola, eper, málna és görögdinnye | Articsóka, spárga, répa, kaliforniai paprika, kínai kel, brokkoli, kelbimbó, káposzta, cékla, karfiol, saláta, uborka, padlizsán, kel, zeller, gomba, hagyma, krumpli, spenót, sütőtöki és paradicsom | Zöldbab, feketebab, vesebab, lima bab, lencse, szójabab, fehérbab |
Forrás: Musclemag, 2010 October
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek