Versenyfelkészülés miatt, amiről majd ugyancsak lesz egy cikk, megcsúsztam a sorozat második részével, de most itt van és olvassátok ezt is. Ebben a részben a doppingszerek különböző kategóriáiról lesz szó és ott is az első csoport 3 típusáról.
Két nagy csoportra lehet osztani őket, az egyik a tiltott szerek a másik pedig a tiltott módszerek alkalmazása.


1,Tiltott szerek:
a, Stimulánsok: mai napig világszerte használják. Ezek a szerek alkalmazása röviddel versenyek előtt vagy közben történik. A stimulánsok a központi idegrendszerre hatnak és növelik a motorikus aktivitást, aminek következtében megemelkedik a testhőmérséklet, pulzus és a vérnyomás. Stimulánsok eléggé elterjedtek a fogyókúrázok körében is sajnos, de a mellékhatásokat nem veszik figyelemben!Pl effedrin, amfetamin
b, Narkotikumok: minden olyan hatóanyaggal rendelkező szerek, amik a narkotikumok közé tartoznak, ilyenek a morfiumok és morfium származékok vagy ahhoz hasonló hatóanyagok. Manapság a legelterjedtebb a morfium, heroin és methadon. Ezek a szerek előállítása vagy ópiumból vagy szintetikusan történik. Narkotikumok csökkentik a fájdalomérzetet, mivel a fájdalomcsillapító gyógyszerek is tartalmaznak ilyen hatóanyagokat így ennek a szedése még veszélyesebb sőt akár függőséget is okozhat.
A sportban különböző célokra alkalmazzák. A golfozók és sportlövők leginkább idegesség és pulzus csökkentésre. Míg a kerékpársportban, pedig fájdalom csillapító hatása miatt.
Ezek szedése nagyon veszélyes, sok esetben halált is okozott már.
pl:Morfium,Heroin

 

c,Anabolikus szteroidok: Anabolikának is nevezik őket, leginkább a tesztoszteronnal és annak származékaival azonosítják. Az anabolikák hatással van a vérben található vörösvértestek számára. A vörösvértestek szállítják az oxigént az izomzatba. Anabolikák hatásának köszönhetően jobb oxigénellátása lesz a sportolónak, ezáltal jobb teljesítmény elérésére képes.
Emellett a több tesztoszteron a szervezetben anabolikus, azaz építő folyamatokat indít el, így nagyobb izomtömeget és kevesebb zsírt eredményez a használó testfelületén.
Ezért használnak anabolikus szteroidokat pl: a sprinterek, súlyemelők, ezekben a sportokban szükség van a gyors erőre, amiben a nagyobb izomtömeg döntő szerepet játszik. De a nagyobb izomtömeg a testépítőknek is szükséges, így a konditermek világában is elterjedt a használatuk.
Az anabolikus szteroidoknak ugyancsak vannak mellékhatásaik. Mivel minden izomzat növekszik, amit edzés során a szervezet felhasznál, így a szívizomzat is megnő, ami kóros elváltozásokat eredményezhet. Továbbá az orálisan szedett szteroidok nagyban terhelik a májat és vesét, ezeknél a szerveknél tartós szedés és hamisítványok esetén egészségügyi problémák léphetnek fel.


Férfiaknál a többlet tesztoszteron bevitel miatt a saját termelés leáll, ennek következtében a kúra után nagyon nehezen indul újra a szervezet saját termelése és akár here problémák is felléphetnek. A plusz tesztoszteron akár ösztrogénné is alakulhat, így a nőiesedés is előfordulhat pl: nőies mell kialakulása.
A nőknél ezzel ellentétben viszont férfiasodás jelentkezik, ami szőrösödést, mélyebb hangot és pattanásokat jelent.
Most már a tesztoszteront és származékait elég könnyedén ki tudják mutatni ellenőrzés során. Különböző szteroid fajtáknak különböző kiürülésük van, így előfordulhat olyan is, pl a keverékeknél, hogy már a szedés kezdetétől és a szedés után még sokáig kimutatható a szervezetben.
A tesztoszteronok hatása is fajtától függőek, van ami már a szedés elejétől kifejti hatását, van ami csak napokkal később kezdi éreztetni.
pl:Sustanon,Tesztoszteron propianát
Folytatás következik amiben az első csoport további típusai lesznek és a második nagy csoport.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://pronutrition.blog.hu/api/trackback/id/tr702336440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása