A felnőtt magyar lakosság 15-20 százaléka, míg a hatvan éven felüliek több mint fele magas vérnyomásban szenved. A magas vérnyomás az egyik legalattomosabb korfolyamat, mely sokáig nem okoz közvetlen panaszt, és tünetei általában már csak a következményesen károsodott szervek révén lépnek fel. Ám a kezeletlen magas vérnyomás olyan visszafordíthatatlan következményekbe torkollhat, mint a koszorúér-betegségek, szívinfarktus, szívelégtelenség, agyvérzés, veseelégtelenség. A magas vérnyomás elsődleges terápiás lehetőségét a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek adják, a gyógyszeres kezelés mellett, azonban jelentős szerepe van a diétás kezelésnek, és jelentős szerepe lehet számos olyan természetes hatóanyagnak melyek segíthetnek a magas vérnyomás megelőzésében és a már kialakult hipertónia kezelésében.

 

Omega-3

 

Az omega-3 zsírsavak kritikus szerepet töltenek be szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, és segíthetnek a vérnyomás csökkentésében is! A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak serkentik a nitrogén-monoxid (NO) érbelhártya általi termelését, mely az érfalak ellazulásáért felelős közvetítő, így segíthetik a vérnyomás optimalizálását. Az Arcive of Internal Medicine című szaklapban publikált tanulmányban 17 klinikai vizsgálat adatait kielemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a relatíve nagy dózisú többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav kiegészítés (>3gramm/nap), klinikailag releváns mértékben képes csökkenteni a vérnyomás értékét.

Az American Heart Association ajánlásai szerint többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, azáltal, hogy csökkentik az aritmia kockázatát, csökkentik a trombózis veszélyt, csökkentik a szérum triglicerid szintet, gátolják a plakk-képződést, javítják az érfalak egészségét, csökkentik a vérnyomást és a gyulladás mértékét.

 

Q-10

 

Q10-koenzim egy vitaminszerű molekula, mely sejtmembránban termelődik, és kritikus szerepet tölt be sejtjeink energia termelésének szabályozásában. A Q10 koenzim szabályozza sejtjeink energiával való ellátását, indítja be és tartja működésben a mitokondriumokat, irányítja az adenozintrifoszfát (ATP) produkciót, így.

A Q10-koenzim kiegészítés számos egészségügyi előnyt szolgáltat, többek között a javítja a szív- és érrendszer állapotát és csökkenti a vérnyomást.

A Journal of Human Hypertension című szaklapban publikált tanulmány során 12 független kutatás adatait elemezték a Q10-koenzim vérnyomáscsökkentő hatását illetően. A tanulmány következtetései szerint a hosszabb távú Q-10 koenzim kiegészítés átlagosan 17 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés értéket és 10 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomás értékét.

 

Kálcium és magnézium

 

A kálcium és a magnézium szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagok, melyek többek közt részt vesznek a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában, és vérnyomásunk optimalizálásában. A magas vérnyomás esetén jellemzően kimutatható kalcium hiány, míg a magnézium fogyasztás direkt módon segíthet a az emelkedett vérnyomás csökkentésében.

A Magas Vérnyomás Kutató tanács (High Blood Pressure Research Council) 57. éves kongresszusán ismertetett tanulmány adatai szerint a magas vérnyomás csak másodlagosan kötődik a nátrium bevitelhez, pontosabban abban az esetben, ha az alanyok kalcium bevitele elégtelen volt. Amennyiben az alanyok kalcium fogyasztása kielégítő volt, a nátrium bevitel nem mutatott összefüggést a magas vérnyomással! A magasabb kalcium bevitelhez alacsonyabb vérnyomás társult!

A magnézium szerepét jól mutatja a Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases cmű szaklapban publikált kutatás. A tanulmány adatai szerint hipertenzióban szenvedő betegek által 12 héten keresztül fogyasztott 300mg magnézium kiegészítés átlagosan 17,1 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés értékét és 3,4 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomás értékét.

 

D-vitamin

 

A D-vitamin fontos szerepet tölt be a vérnyomás szabályozásában részt vevő renin-angiotenzin rendszer génszintű szabályozásában. Egy holland magas vérnyomásban szenvedő nőkön végzett kutatás adatai szerint 6 héten keresztül heti 3 napozás jelentős mértékben csökkentette az alanyok vérnyomását. A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című szaklapban publikált kutatás adatai szerint napi 1600IU D-vitamin és 800mg kalcium kiegészítés 8 héten keresztül adagolva jelentős mértékben csökkentette, mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás értékét.

A D-vitaminnak közvetlen hatása van a szív működésére és a szívelégtelenséghez vezető legfőbb rizikófaktorokra. A kapcsolódó felmérések szerint szívelégtelenségben a D-vitamin szérumszintjét 34%-kal alacsonyabbnak találták, az egészséges alanyokhoz mérten. A közvetlen szívhatás a szívizomsejtek, kontraktilitásában, a natriuretikus fehérjék elválasztásában, az extracelluláris mátrix és a gyulladásos citokinek változásában nyilvánul meg. Emellett a D-vitamin hatással van a szívelégtelenség legfontosabb rizikófaktoraira, az Intermountain Medical Center kutatói egy közel 30.000 embert vizsgáló tanulmány során azt találták, hogy az alacsony 25-hidroxi-D vitamin szinttel rendelkező alanyok körében az elhalálozás kockázata 77 %-kal, a koszorúér-betegségek kialakulásának kockázata 45 %-kal, míg a szélütés veszélye 78 %-kal volt magasabb, mint az első magas 25-hidroxi-D-vitamin szinttel rendelkező alanyok körében.

 

C-vitamin

 

A C-vitamin fontos szerepet játszi a szív- és érrendszer és az idegrendszer egészséges működésében, így a vérnyomás szabályozásában is. A Nutrition Journal című szaklapban publikált kutatás során egyértelmű összefüggést találtak a C-vitamin ellátottság és a magas vérnyomás között. A legmagasabb C-vitamin szinttel rendelkező alanyok körében mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás értéke lényegesen alacsonyabb volt, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezők körében.

A kiegészítő C-vitamin kiegészítés, mind akut, mind krónikus módon segítheti a vérnyomás csökkentését. A Lancet című szaklapban publikált kutatás adatai szerint napi 500mg C-vitamin kiegészítés 4 héten át adagolva, mintegy 9%-kal csökkentette a szisztolés vérnyomás értékét.

Olasz kutatók 12, ismeretlen eredetű magas vérnyomásban szenvedő beteget vontak be a vizsgálatba, akik semmilyen előzetes kezelésben nem részesültek. Vénás C-vitamin adagolását követően húsz percen keresztül mérték a vérnyomást és a szimpatikus idegrendszer aktivitását és azt találták, hogy az antioxidánsok szintje emelkedett, míg a szimpatikus idegrendszer aktivitása körülbelül 11 százalékkal csökkent. A vérnyomáscsökkenés átlagosan csaknem 7 százalék volt.

 

Tejsavófehérje

 

A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer jelentős szerepet játszik a vérnyomás és a folyadék-, elektrolit-háztartás szabályozásában, így a magas vérnyomás, egyes vesebetegségek és a kongesztív szívelégtelenség kialakulásában is. A magas vérnyomás kezelésében ezért gyakran használnak un. ACE-gátlókat, mely a vese által termelt az angiotenzin-konvertáz enzim működését gátolják és így csökkentik a perifériás vérnyomást. A szintetikus gyógyszereken kívül azonban mindennapi táplálékainknak is vannak olyan összetevői, melyek képesek lehetnek az angiotenzin-konvertáz enzim aktivitásának szabályozására, ilyen a tesjavófehérje is. A Nahrung című szaklapban a tejsavó-fehérje lehetséges vérnyomáscsökkentő hatását elemezve mutattak rá, hogy a tejsavó-fehérje olyan bioaktív peptideket és tartalmaz, melyek ACE gátló hatással bírnak, így csökkentik a vérnyomást. E peptidek neve laktokinin. mikrofrakciókat, melyek javítják a szív- és érrendszer egészségét, és csökkentik a vérnyomás!

A bejegyzés trackback címe:

https://pronutrition.blog.hu/api/trackback/id/tr22512771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása